top of page

Ekolojik Bahçe ve Permakültür Uygulamaları

Permakültür ilkelerini misyon edinen EKO-PER projesi, 2011 yılında hayata merhaba dedi.

 

Hedefim, Maltepe Emine İbrahim Pekin İ.Ö.O'nun rehber hocası Vedat Hazen ile başlattığım projeyi geliştirerek pek çok alanda uygulanabilir kılmaktı. Bu süreçte İ.Ü. İSUZEM Müdürü ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Alper Cihan ve Dr. Ahmet Koçak'ın danışmanlığında proje son halini aldı.

 

Temel olarak eğitim alanlarının dönüştürülmesini konu alan EKO-PER, genel olarak yaşam alanlarının doğa ile uyumlu şekilde tasarlanmasını hedefler. Eğitim alanlarında başlayan proje, 2014 Ocak ayı itibariyle eğitim alanlarından farklı olarak her nevi yaşam alanının da tasarımını üstlenmeye başlamıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben Kimim? Ne yaparım?

 

1985'in Aralık ayında İstanbul'da doğdum. Eğitimimi İngilizce Öğretmeni olarak tamamlarken, eğitim sürecim boyunca özellikle çoklu zekâ kuramlarına yönelerek farklı öğrenme metodlarını araştırmaya başladım. En çok ilgimi çeken konunun "ekolojik zekâ" olması ve doğa olmadan yaşamamamdan dolayı yeni bir meslek arayışına girdim. Mezun olduktan kısa bir süre sonra permakültür ile tanıştım ve yaşam nedenimi bulmuş gibi oldum. Aynı yıl, 2011'de, Ekolojik Mimari ve Permakültür Tasarım eğitimlerini aldıktan sonra aklımdaki fikirleri projeye dökmeye karar verdim ve Maltepe Emine İbrahim Pekin İ.Ö.O'ndan gelen teklif ile çalışmaya başladım. Bir eğitim-öğretim yılını okulun permakültür danışmanı olarak tamamladıktan sonra projeyi geliştirmek üzere bahçeye (ofisime) kapandım ve böylece EKO-PER genel olarak şekillendi. 2012-2013 kış aylarında İ.Ü İSUZEM Müdürü ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Alper Cihan ve Dr. Ahmet Koçak'ın danışmanlığında proje son halini aldı ve bir kaç ay içinde Sancaktepe'de iki okulda uygulanmaya başlandı. Ayrıca bu yıllar boyunca İndigo Dergisi'nde kültür sanat editörü ve yazar, İkibin50 Dergisi'nde ise yazar olarak yer aldım.

 

"Neler yaptım"ı geçip "kimim"e gelirsem, şehir'de çok zaman geçiremeyen, fırsat buldukça İda'ya kaçıp Pan'ı kovalayan bir oğlağım diyebilirim. Az inatçı, biraz işkolik, oldukça idealist, az biraz da güleç.

 

Amacım doğadaki ilişkileri daha iyi anlayıp anlatmak; ilişkiler ekolojisini insanlarla buluşturmak.

 

Doğa, eğitim ve permakültür hakkında yayınlanmış yazılarım:

 

Doğayla Nasıl Doğru Bir İlişki Kurabiliriz? (İndigo Dergisi)

Doğaya Açılmak (Atlas Dergisi)

Eğitim'de Örüntü

 

 

 

 

 

bottom of page